Publicerad: 021129


Ökad tillgänglighet i Rombaksbotn

Åtgärder för att förbättra tillgängligheten för besökare i Rombaksbotn, den närmaste norska havsviken för Kirunaborna, pågår för närvarande. Bland annat byggs broar över Rombaksälven så att det ska bli möjligt att ta sig över på den södra sidan av viken, som tidigare i stort sett har varit otillgänglig för besökare. Det skriver Narvikstidningen Fremover (021125).

Rombaksbotn är inte bara en vacker plats utan betraktas också som Narviks vagga eftersom ett samhälle växte fram där i samband med bygget av Ofotbanan, drygt två mil väster om Riksgränsen.

Rombaksbotn är idag både ett kultur- och naturskyddat fritidsområde och utgör ett populärt utflyktsmål för både vandrare och cyklister på den gamla rallarvägen - materialvägen - som sträcker sig mellan Abisko på svenska sidan och Rombaksbotn.

Förutom broarna har rallarvägen breddats och därmed gjorts säkrare.

Dessutom ska vattnet i inloppet till viken rensas så att det blir lättare för småbåtar att ta sig in i land och stenmuren, som vägen till kajen är byggd på, ska repareras.

Det är Norges vassdrags- og energidirektorat, (NVE) som ansvarar för att göra området tillgängligare samt att förbättra vattenflödet i Rombaksälven, vilket halverades för 20 år.

Planen för de åtgärder som nu görs har utarbetats av Rombaksbotn Grunneierlag. 250 000 norska kronor finns till förfogande att bekosta arbetet.

Rombaksbotn Grunneierlag planerar också att bygga upp en kopia en historisk byggnad - den s.k. "Pål-skjåen" - den enda byggnad som finns kvar från samhället som existerade mellan 1898 och 1903.

År 1934 flyttades den till stationssamhället Straumsnes, där den idag fungerar som ett fritidshus.

Kopian av "Pål-skjåen"-huset är tänkt att fungera som en raststuga för besökande vid Rombaksbotn som behöver tak över huvudet vid dåligt väder.

Läs mer:
Store forbedringer i Rombaksbotn