Publicerad: 031221


Connex beklagar det inträffade med passagerare som kvarlämnades i Vassijaure

Det som skedde berodde på en rad olyckliga omständigheter. Det säger Thomas Gavelin, driftsförman på Connex, med anledning av att åtta passagerare den 8 december blev kvarlämnade i fem timmar på Vassijaure station, under snöstormen, i väntan på att bli hämtade till Narvik, enligt Narvikstidningen Fremover (031217).

Enligt Thomas Gavelin orsakade en trasig växel i Vassijaure att två tåg inte kunde passera varandra som planerat. Därför var persontåget, som de åtta passagerarna hade lämnat på stationen i Vassijaure, tvingad att backa tillbaka till Kopparåsen - en sträcka på närmare två mil - för kunna få tågsetet i rätt riktning och därefter åter backa tillbaka till Vassijaure för att invänta södergående tåget från Narvik.

I Vassijaure skulle det bli utväxling av passagerare mellan tågen och tåget från Narvik skulle återvända till kusten med de åtta passagerarna ombord. Under tiden som detta skulle ske tilltog snöstormen vilket gjorde att det blev omöjligt för tågen att ta sig till Vassijaure. Därför skickades en buss från den norska sidan till Vassijaure för att bistå de åtta passagerarna - men bussen blev stående i Riksgränsen eftersom snöstormen fick till följd att även landsvägen blev oframkomlig.

- Dessutom kunde vi inte meddela oss via telefonen; varken till tågen, bussen, taxin eller några andra. Orsaken var ett fel på en telemast. All teknik var satt ur funktion, säger Gavelin till tidningen Norrbottens Kuriren.

Enligt Gavelin har Connex i och med det inträffade lärt att framöver inte släppa av passagerare så länge företaget inte har fullständig kontakt med alla involverade och att alla vet vad som sker. Han understryker även att företaget absolut inte hade glömt de åtta passagerarna som befann sig i Vassijaure, utan att problemet var hur Connex skulle nå dem. Gavelin beklagar djupt att situationen blev som den blev denna stormiga dag.

Ola Jordán

Läs mer:
Kiruna-nytt.nu - 020630: Connex övertar tågtrafiken från Tågkompaniet
Fremover - 031215: Overlatt til seg selv i snøstorm
Kiruna-nytt.nu - 031215: Connex lämnade passagerare i snöstormen på Vassijaure station
Fremover - 031217: Connex beklager til "glemte" passasjerer
Norrbottens Kuriren - 031217: ”Resenärerna i Vassijaure var inte bortglömda”